Alma sirkəsi, alma şirəsinin bakteriyalar və maya ilə fermentləşdirilməsi nəticəsində yaranan bir növ turşuluq məhsuldur. Bu sirkə növü çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınır və həmçinin mətbəxdə geniş istifadə olunur. Alma sirkəsinin tərkibi əsasən su, asetik turşu, vitaminlər (xüsusilə A, C və B qrupu vitaminləri), minerallar (məsələn, kalium, kalsium, maqnezium) və müxtəlif antioksidantlar eht
FAYDALARI
Alma sirkəsi, həzmi yaxşılaşdırmaq və qəbizliklə mübarizə aparmaq üçün faydalıdır. Fermentləşdirilmiş təbii probiotiklər bağırsaq florasını tənzimləyİr.Qan şəkərini tənzimləməyə kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, alma sirkəsi yeməkdən sonra qan şəkərinin yüksəlməsini azalda bilər.İştahı azalda bilər və yağ metabolizmasını sürətləndirə bilər.
Kalium və digər minerallarla zəngin olduğu üçün ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyə bilər. Tədqiqatlar bəzi hallarda qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini göstərir.Alma sirkəsi antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və yara və kəsiklərin dezinfeksiya olunmasında istifadə edilə bilər.
Alma sirkəsi çoxsaylı faydalı xüsusiyyətlərə malik olsa da, sağlamlıq məqsədli istifadəsi üçün həkimlə məsləhətləşmək hər zaman tövsiyə olunur.